duminică, 25 ianuarie 2015

Înțelepciunea mulțimilor



Dorin Mario "Dimineața m-am întâlnit Elaine Rich, ea stătea la masa ei din bucătărie intr un oraș mic dintr o suburbie din Maryland încercand a estima fluxurile de refugiați din Siria.

Nu a fost singura întrebare la care cauta raspuns :

Coreea de Nord va lansa o noua rachetă înainte de 10 mai 2014?

Va intra în forța armats rusa in Kharkiv, Ucraina, inainte de 10 mai?

Răspunsurile sale la aceste întrebări vor fi în cele din urmă evaluate de către comunitatea de informații.

"Sunt doar un farmacist", a spus ea. "Nimanui nu îi pasă de mine, nimeni nu știe numele meu, nu am o reputație profesională în joc. Și este acest anonimat, care de fapt îmi dă libertatea de a face prognoze adevărate."

Rich nu face previziuni reale; ea este doar curioasa sa estimeze viitoarelor evenimente mondiale.

Mai buni decât Profesionistii

În ultimii trei ani, Rich și alti 3.000 de persoane obisnuite au facut estimări despre orice, de la subvenții de gaze in Venezuela la politica din Coreea de Nord, ca parte a proiectului "the Good Judgment Project" , un experiment realizat de trei psihologi bine-cunoscuti și oameni din interiorul comunității de informații.

Conform unui raport, predicțiile făcute de "the Good Judgment Project" sunt de cele mai multe ori mai bune decât chiar cele facute de analiști de informații cu acces la informații clasificate, și mulți dintre cei implicați în proiect au fost uimiti de previziunine exacte.

Membrii " the Good Judgment Project" sunt întrebați despre probabilitatea evenimentelor mondiale, cum ar fi anexarea recentă a Crimeei de catre Rusia.

Când Rich, 60 de ani, a auzit de experiment, ea nu credea că ea ar fi buna la prezicerea evenimentelor mondiale. Ea nu știa foarte multe despre afacerile internaționale, iar ea nu a fost foarte buna la matematica la școală.

Dar ea a intrat in proiect si a primit acces la un site web care figurează zeci de întrebări atent formulate privind evenimentele de interes pentru comunitatea de informații , iar la raspuns pui o estimare numerica.

"Primii doi ani am făcut acest lucru, tot ce faci este sa alegi numerele", mi-a spus ea. "Nu trebuie să spui nimic despre ceea ce gândești, nu trebuie să justifice numerele. Trebuie doar alegi numere și apoi a vedea cum numerele lucra."

Estimarile puse de Rich au fost incredibil de bune.

Ea e in primii 1 % la suta din cei 3.000 de paricipanti implicati în experiment, ceea ce înseamnă că a fost clasificata ca un superestimator, adica este extrem de precisă atunci când prezice lucruri de genul:

Va exista un atac semnificativ pe teritoriul israelian înainte de 10 mai 2014?

Super estimatorii

De fapt, e atât de buna incat a fost pusa intr o echipă specială cu alti super estimatori ale căror predicții sunt cu 30 % mai bune decât ale ofițerilor de informații cu acces la informații clasificate efectiv.

Rich și colegii ei sunt atat de buni, cu toate ca informațiile utilizate pentru a face predicții lor sunt disponibile pentru oricine cu acces la Internet.

Când am întrebat-o dacă ea merge la surse de pe Internet obscure, ea a spus nu.

"De obicei, doar fac o căutare pe Google", a spus ea.

Și că ridică această întrebare:

Cum este posibil ca un grup de cetățeni medii care fac căutări pe Google pot surclasa ofiteri de informații ai Statelor Unite ale Americii, cu acces la informații clasificate?

Cum se poate asa ceva ?

Testul "Boului mort"

"Toată lumea a fost surprins de aceste rezultate", a declarat Philip Tetlock, unul dintre cei trei psihologi care a venit cu ideea proiectului. Ceilalti doi sunt Barbara Mellers și Don Moore.

In cea mai mare parte a carierei sale profesionale, Tetlock a studiat problemele asociate cu luarea deciziilor de experti. Cartea sa "Expert Political Judgment" este considerata clasica, și aproape toată lumea implicata in modul de gândire vorbește despre ea cu venerație.

Dacă luați o mulțime mare de oameni diferiți, cu acces la informații diferite și puneti în comun previziunile lor, vor fi intr-o forma mult mai buna decat daca te bazezi pe o singură persoană foarte inteligent, sau chiar un mic grup de oameni foarte deștepți.

"Înțelepciunea mulțimilor este o parte foarte importantă a acestui proiect, și este un motor important al acuratețe", a spus Tetlock.

Înțelepciunea mulțimilor este un concept descoperit pentru prima data de catre statisticianul englez Francis Galton în 1906.

Galton a fost la un târg în care aproximativ 800 de persoane au încercat să ghicească greutatea unui bou mort într-o competiție. După ce premiul a fost acordat, Galton a colectat toate presupuneri pentru a isi putea da seama care a fost media presupunerilor.

S a dovedit că multe presupuneri au fost gresite - prea greu sau prea usor. Dar când Galton a facut o medie, el a fost șocat:

Boul mort cântărește 1198 de kilograme. Mediu mulțimii: 1197.

Găsirea raspunsului corect

Cu alte cuvinte, există erori, dar există un adevăr în centru, si daca se face media la un număr mare de previziuni, erorile vor anula reciproc, și rezulta o presupunere precisa.

Aceasta este înțelepciunea mulțimii.

Relul "the Good Judgment Project" a fost de a isi da seama dacă ceea ce a fost valabil si pentru boul mort este valabil pentru evenimente mondiale, de asemenea.

Este.

De fapt, Tetlock si echipa sa au proiectat chiar modalități de a îmbunătăți în mod semnificativ înțelepciunea mulțimii.

Acuratețea previziunilor geopolitice sa imbunatatit chiar mai mult pe parcursul proiectului.

Ce e așa de provocator despre toate aceasta este ideea ca puteți obține predicții foarte exacte despre evenimentele geopolitice fără acces la informații secrete.

În plus, accesul la informații clasificate nu dau în mod automat un avantaj fata de un grup de cetățeni cu inteligenta medie care face căutări Google la mesele lor din bucatarie." http://www.npr.org/.../-so-you-think-youre-smarter-than-a...


















So You Think You're Smarter Than A CIA Agent


When 3,000 average citizens were asked to forecast...


NPR.ORG|DE MORNING EDITION






13 ore · Nu-mi mai place · 3 · Şterge previzualizarea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu