luni, 9 februarie 2015

Faţa nevăzută a generalului SRI Florian Coldea

Scris de :      2015-02-06 13:24
Generalul locotenent Florian Coldea, director inerimar al SRI, are 44 de ani, este general de informatii si este prim-adjunct al directorului Serviciului Roman de Informatii inca din august 2005.
Faţa nevăzută a generalului SRI Florian Coldea servicii secrete Generalul Coldea a mai fost sef interimar al SRI in perioada 20 iulie – 4 octombrie 2006, dupa demisia lui Radu Timofte si inainte ca George Maior sa fie numit directorul SRI. Florian Coldea este cunoscut mai ales pentru modul in care s-a implicat in plata răscumpărării pentru eliberarea celor trei ziaristi romani rapiti in Irak in 2005.
Florian Coldea s-a născut în anul 1971, în comuna Târnova, într-o familie de agricultori. După absolvirea Liceului industrial nr. 11 (în prezent Grupul Școlar “Csiky Gergely”) din Arad, a urmat cursurile Facultății de Psihosociologie din cadrul Academiei Naționale de Informații din București, pe care le-a absolvit în anul 1996. Ulterior, a urmat și cursuri de pregătire pe profil antiterorist și de informații, în țara și străinătate. După absolvirea facultății, Florian Coldea a lucrat în cadrul Inspectoratului pentru Prevenirea și Combaterea Terorismului din Serviciul Român de Informații, deținând o serie de funcții de conducere.
În perioada 1996-2005, Florian Coldea a participat la o serie de misiuni, acțiuni și operațiuni complexe derulate pe profil antiterorist în cooperare cu parteneri străini ai SRI. În perioada răpirii celor trei jurnaliști români în Irak (2005), numele lui Florian Coldea a fost vehiculat de presă centrală că fiind unul dintre cei care conduceau operațiunile de recuperare a acestora, alături de generalul SIE Adrian Isac.
CV-ul oficial al generalului locotenent Florian Coldea
General-locotenent Florian Coldea a fost numit prim-adjunct al directorului SRI la data de 27 iulie 2005.
În anul 2008 i-a fost acordat gradul de general de brigadă, în anul 2012 a fost înaintat în gradul de general-maior, iar în anul 2014 a fost înaintat în gradul de general-locotenent. Anterior numirii în funcţia de prim-adjunct al directorului SRI, a deţinut diferite funcţii de conducere în cadrul Inspectoratului pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului din Serviciul Român de Informaţii. A participat la misiuni, acţiuni şi operaţiuni complexe derulate în special pe profil antiterorist, în cooperare cu parteneri străini ai SRI.
În anul 2010 a obţinut titlul ştiinţific de doctor în domeniul Ştiinţe militare – Informaţii la Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul”, cu teza intitulată “Managementul schimbării în serviciile de informaţii”.
Florian Coldea a absolvit cursuri de pregătire pe profil antiterorist şi de intelligence desfăşurate în ţară şi străinătate. A urmat cursurile Facultăţii de Psihosociologie din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii “Mihai Viteazul”, pe care le-a absolvit în anul 1996. Vorbeşte fluent limba engleză. S-a născut în anul 1971 în localitatea Târnova, judeţul Arad. Este căsătorit şi are un copil.
Faţa nevăzută a generalului SRI Florian Coldea 
Conform multor foşti şi actuali lucrători din Serviciul Român de Informaţii (SRI), generalul Florian Mihai Coldea, primul adjunct al directorului SRI, coordonează toată activitatea informativ – operativă a serviciului.
- Coldea  a fost propulsat în aceasta funcţie pe filiera politică PDL, respectiv cu concursul primarului municipiului Arad, Gheorghe Falcă, şi a socrului acestuia Gheorghe Seculici. Primarul Gheorghe Falcă era, în perioada respectivă, secretar executiv naţional al PDL şi se afla în relaţii apropiate cu preşedintele Traian Băsescu, care i-a fost naş de căsătorie, precum şi naş de botez al unicului său copil. Gheorghe Seculici era vicepremier şi ministru al Economiei in Guvernul Tăriceanu I la data promovării lui Coldea în fruntea SRI.
Faţa nevăzută a generalului SRI Florian Coldea servicii secrete
Generalul locotenent Florian Coldea
Florian Coldea a studiat un an şi jumătate la Institutul Politehnic din Timişoara, unde studia şi Gheorghe Falcă. A renunţat la Institutul Politehnic după ce a picat mai multe examene şi a urmat Facultatea de Psihosociologie din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii, pe care a absolvit-o în anul 1996, dar nu a obţinut note de trecere la examenul de licenţă, pe care l-a trecut doar anul următor. Din caracterizările facute de foşti colegi de academie reiese că era o persoană arogantă, introvertită, interesată mai mult de imaginea şi poziţia sa, fără prea multe relaţii de prietenie, tipul „carieristului”.
- Preşedintelui Băsescu l-a folosit peColdea în primavara anului 2005, când avea gradul de maior în SRI şi activa în Inspectoratul pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului, în operaţiunea de salvare prin răscumparare a celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak. Dupa eliberarea ziariştilor, Băsescu l-a promovat, la vârsta de 34 de ani, în funcţia de prim-adjunct al directorului SRI, cu rang de secretar de stat, şi l-a avansat ulterior până la gradul de general locotenent.
Florian Coldea a fost protejat şi susţinut iniţial de generalul Dan Gheorghe, de generalul Ion Ştefănuţ, fost şef al Inspectoratului pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului, şi de generalul Sorin Brăteanu, fostul şef al Secretariatului General al SRI (primul şef care l-a direcţionat pe linie de muncă şi naşul său de căsătorie).
- După numirea în funcţia de prim-adjunct al directorului SRI, generalul Florian Coldea şi-a numit în funcţii importante de şefi şi de locţiitori de unităţi oameni de încredere: generalul Sorin Gabriel Cozma – şeful Inspectoratului pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului; generalul Elena Istode – şeful Departamentului Securităţii Economice; generalul Emilia Cristina Posaştiuc – şeful Centrului pentru Surse Deschise; colonelul Ştefan Vatră – şeful Diviziunii Filaj-Investigaţii; generalii Valentin Dan Căpşuna, Gabriel Stătescu, Adrian Popescu, Gheorghe Puiu – şefi de unităţi şi diviziuni.
Generalul Coldea a reuşit să-şi impună anumiţi oameni şi în alte structuri ale statului: generalul Costin Nedelea (fost coleg la SRI) – şeful unităţii informative din serviciul de Protecţie şi Pază (SPP); locotenent-colonelul Marius Stere (fost coleg la SRI) – şef serviciu la SPP; procurorul Marius Lazăr – la Parchetul de pe langa Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Generalul Coldea a întocmit note scrise referitor la trei judecători de la Curtea Constituţională (Aspazia Cojocaru, Nicolae Cochinescu şi Ion Predescu), după ce aceştia au acordat aviz favorabil cererii de suspendare a preşedintelui Băsescu în aprilie 2007.
- Asupra generalului Coldea plaează suspiciunea că a delapidat aproximativ 4 milioane de dolari din suma alocata pentru rascumpararea jurnalistilor romani rapiti in Irak. Acuzaţia a fost sustinuta si de fostul procuror sef adjunct al DIICOT, Ciprian Nastasiu, in cartea publicata in 2009 cu titlul „Pradarea Romaniei” (la pagina 57), in care afirma ca a primit informatii in acest sens din surse oficiale irakiene si americane.
- La adresa generalului Coldea sa s-au lansat acuzatii ca i-ar fi favorizat pe oamenii apropiati presedintelui Traian Basescu, respectiv pe fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, si pe ex-premierul Teodor Stolojan in dosarul Alro si pe fostul presedinte al ANAF, Sorin Blejnar, vizavi de coruptia si contrabanda din vami. La adresa sa s-au lansat si acuzatii privind favorizarea sotiei sale, Dorina (nascuta Negru, originara din Zalau judetul Salaj, colega de facultate, ofiţer SRI), prin promovarea in functiile de sef al Serviciului de Protocol al SRI si apoi director adjunct al Centrului de Psihologie al SRI, precum si prin avansarea la gradul de locotenent-colonel in timp ce se afla in concediu pentru cresterea copilului, incalcand astfel regulamentele militare.
- La adresa sa s-au lansat acuzatii ca i-ar fi favorizat pe cumnatul sau Adrian Negru (fratele sotiei sale), promovat in functia de sef serviciu in cadrul Direcţiei Judetene Salaj a SRI, si pe finul sau Cristian Soponar (fost coleg de facultate), promovat prim-adjunct al sefului Directiei Judetene Satu Mare a SRI. La adresa sa s-au lansat acuzatii privind favorizarea varului sau primar, George Coldea, presedinte-director al firmei Medicare Technics, in afaceri cu aparatura medicala cu unitati spitalicesti din Romania.
Generalul Coldea este nasul de casatorie al fostului prefect PDL al judetului Arad din perioada 2009-2011, Calin Bibara si exista suspiciuni ca l-ar fi protejat atat pe acesta cat si pe sotia sa, care a detinut functia de director general al Zonei Libere Curtici, prin care s-a efectuat contrabanda intensa cu tigari si alte produse accizabile.
- O acuzatie grava adusa generalului Florian Coldea este aceea ca ar fi provocat un accident de circulatie in timp ce conducea in Bucuresti un autoturism de serviciu sub influenta bauturilor alcoolice. Potrivit unor surse din Parchetul de pe langa Curtea de Casatie si Justitie, citate de comisarul.ro, in anul 2008, generalul Coldea si-a sarbatorit ziua de nastere (21 septembrie) impreuna cu procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, dupa care, pe timp de noapte, s-au deplasat spre domiciliul acesteia, conducand personal un autoturism de serviciu. Pe B-dul Stefan cel Mare, generalul Coldea a provocat un accident de circulatie, respectiv a pierdut controlul volanului, a iesit de pe carosabil si a intrat cu autoturismul in copacii din fata Clubului Dinamo, avariind grav partea din fata a autoturismului, inclusiv parbrizul si bordul acestuia.
Circumstantele producerii accidentului indica faptul ca generalul Coldease afla sub influenta accentuata a bauturilor alcoolice. Dosarul a fost musamalizat ulterior de Sectia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca urmare a interventiei procurorului general al Romaniei, respectiv de procurorul sef Ion Vasilache, promovat in aceasta functie de procurorul general Laura Codruta Kovesi si avansat ulterior de presedintele Traian Basescu la gradul de general.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu