Pagini

duminică, 1 februarie 2015

1989 SE MAI PUTEA FACE CEVA?


1 decembrie 1989
Raport olograf, exemplar unic,
semnat şi parafat de generalul colonel Iulian Vlad – şeful DSS -,  adresat preşedintelui României, Nicolae Ceauşescu,  privind problemele ce urmau a fi abordate  în cadrul întâlnirii de la Malta,  între Mihail Gorbaciov şi George Bush.
Nr. 0075/989
STRICT SECRETz1
z2

REZUMAT

Raportăm următoarele informaţii obţinute pe mai multe linii, cu privire la întâlnirea dintre Bush şi Gorbaciov:
  1. În cadrul noilor convorbiri la nivel înalt dintre SUA şi URSS, organizate la iniţiativa sovieticilor, cele două părţi vor aborda cu prioritate probleme privind redefinirea sferelor de influenţă şi elaborarea unei noi strategii comune care să le asigure, în continuare, un rol dominant în toate problemele internaţionale.
– Este de aşteptat să se ajungă la noi înţelegeri de restrângere a zonelor de confruntare directă în favoarea celor de convergenţă a intereselor.
– Sunt date că URSS va face noi concesii în favoarea americanilor în schimbul obţinerii de ajutoare economice şi financiare.
– Se urmăreşte stabilirea unui nou echilibru pe continentul european care să permită atenuarea treptată a diferenţelor de sistem politic şi economic între ţările socialiste şi cele capitaliste şi asigurarea transpunerii în practică a conceptelor privind „dezideologizarea relaţiilor internaţionale“ şi crearea aşa-numitei „case comune europene“.
– În acest context, se va aborda şi problema existenţei celor două blocuri militare, în sensul menţinerii acestora încă o anumită perioadă, cel puţin până la stabilizarea situaţiei din Europa de Est.
– În ceea ce priveşte intensificarea preocupărilor guvernului de la Bonn pentru reunificarea Germaniei, se va conveni să fie sprijinite, dar pentru o perioadă temporizate spre a fi încadrate în „procesul de integrare europeană“.
– Ambele părţi se vor pronunţa pentru accelerarea negocierilor bilaterale de reducere a armamentelor şi cheltuielilor militare, URSS fiind interesată să aloce mai multe fonduri pentru satisfacerea unor necesităţi interne, iar SUA să diminueze deficitul mare al balanţei de plăţi.
Este posibil ca, în timpul întâlnirii, Bush să facă publică intenţia de a reduce efectivele americane staţionate în Europa, ca un răspuns la măsurile similare adoptate unilateral de URSS.
– Pe planul relaţiilor bilaterale, preşedintele SUA va manifesta disponibilitate pentru sprijinirea economică a URSS, condiţionat de extinderea reformelor sovietice prin luarea în considerare în şi mai mare măsură a mecanismelor economiei de piaţă.
– Pe lângă solicitarea expresă de ajutoare financiare, Gorbaciov va insista pentru obţinerea de către URSS a clauzei naţiunii celei mai favorizate din partea SUA, precum şi pentru reducerea restricţiilor pe linia transferului de tehnologie.
Notă:
– Din datele de care dispunem rezultă că la întâlnirea dintre Bush şi Gorbaciov ar urma să se discute şi problema exercitării de noi presiuni coordonate asupra acelor ţări socialiste care nu au trecut la aplicarea de „reforme reale“, fiind avute în vedere îndeosebi RP Chineză, Cuba şi România.
– Cu privire la ţara noastră, Bush va releva că statele membre ale NATO vor continua aplicarea de restricţii în relaţiile lor cu România şi va solicita ca şi URSS să procedeze în mod similar, mai ales prin reducerea livrărilor sovietice de ţiţei, gaz metan şi minereu de fier.

  1. În cadrul consultărilor din ultimele zile cu Administraţia de la Washington, guvernele Angliei, Franţei, RF Germania şi Italia au insistat pentru:
– evitarea adoptării de către SUA şi URSS a unor hotărâri definitive referitoare la modificarea echilibrului militar din Europa, fără consultarea prealabilă şi consimţământul ţărilor vest-europene;
– realizarea treptată a reducerii armamentelor şi efectivelor dislocate în Europa, urmând ca problema unor diminuări semnificative să fie analizată numai după ce vor exista garanţii certe că URSS este dispusă să renunţe la forţa sa militară;
– respectarea de către SUA a înţelegerilor convenite anterior cu statele vest-europene ca fiecare dintre acestea să aibă un rol sporit în influenţarea situaţiei din Europa de Est, astfel încât să-şi asigure promovarea propriilor interese pe termen lung în această zonă.
Franţa şi Anglia au solicitat totodată ca, în perspectiva construirii unei confederaţii a celor două state germane, să se prevină deplasarea centrului de putere din Europa către Germania unificată, precum şi o polarizare politico-economică şi chiar militară între aceasta şi URSS de genul celei existente înaintea celui de-al Doilea Război Mondial.

18 decembrie 1989
Buletin de informare întocmit pentru şeful statului, Nicolae Ceauşescu,
de Serviciul de Cercetare Analiză şi Sinteză din Centrul de Informatică şi Documentare
(unitate a Departamentului Securităţii Statului),
pus la dispoziţie de istoricul Cristian Troncotă.
STRICT SECRET
Exemplar unic
REZUMAT :

  1. Acţiunea „ORIENT ‘89“ (…) – Vizita în Iran (n.r.)

  1. Agenţia France Presse şi posturi de radio occidentale cu emisiuni în limba română au relatat că sute de manifestanţi au împiedicat forţele de ordine din Timişoara să-l evacueze pe Tokes Laszlo din sediul Bisericii Reformate unde se adăpostise.
– Ziarul „Die Welt“ scrie că celor 300-700 de persoane care s-au adunat în faţa bisericii din Timişoara li s-au alăturat şi alţi simpatizanţi, ajungând la circa 5000. Potrivit altor ştiri, la manifestaţie ar fi participat circa 10.000 de persoane.
– Se susţine că au avut loc confruntări sângeroase, sute de manifestanţi au fost bătuţi şi mulţi dintre ei au fost arestaţi.
– Duminică dimineaţa, România ar fi închis graniţa cu Ungaria prin punctul de trecere a frontierei la Nădlag, iar zona în care se află oraşele Timişoara şi Arad ar fi fost încercuită de forţele de securitate.
– Duminică seara, în faţa Ambasadei R. S. România din Budapesta a avut loc o demonstraţie antiromânească de susţinere a lui Tokes Laszlo, la care au participat circa 150 persoane, membri ai Forumului Democratic Ungar, care au purtat lozinci ostile ţării noastre şi care a durat 30 de minute. La încheierea manifestaţiei, fără incidente, s-a precizat că se va organiza una şi luni seara la orele 21.30, ora locală.
– Gyozo Modvay, secretar al „Mişcării internaţionale Tokes Laszlo“, a anunţat că gruparea sa va organiza la 19 decembrie a.c. în oraşul Hotvan „prima demonstraţie naţională“ în favoarea minorităţii maghiare, la care vor participa Matyas Szuros, preşedintele interimar al Ungariei, Kalman Kulcsar, ministrul Justiţiei, Istvan Palgy din partea colegiului pentru minorităţi etnice şi Erno Raffy, istoric, deputat în Parlament.
– Zoltan Sido, preşedintele „CSEMADOK“ (organizaţie oficială a maghiarilor cehoslovaci), într-un interviu acordat cotidianului ungar „Magyar Hirlop“ şi-a exprimat „protestul împotriva politicii naţionale a României“, adăugând că organizaţia pe care o conduce „îşi ridică glasul în favoarea lui Tokes Laszlo şi Suto Andras“ (telegramă Budapesta).

  1. Postul de radio „B.B.C.“ relatează că la Braşov ar fi avut loc o demonstraţie, la 8 decembrie, de 30 de minute în faţa uzinei „Steagul Roşu“, la care au participat 200-300 muncitori care au cerut „hrană, căldură şi libertate“. Demonstraţia a fost dispersată de miliţie.

  1. Factori de decizie argentiniană (*) apreciază:
– În perioada următoare, Guvernul Român va fi supus la presiuni psihologice în scopul înlocuirii lui cu altul, în care P.C.R. să nu mai aibă rolul conducător.
– U.R.S.S. şi Ungaria, prin intermediul radioteleviziunii vor incita populaţia Transilvaniei la revoltă împotriva guvernului de la Bucureşti.
– U.R.S.S. va acţiona pentru a obţine sprijin în România în direcţia „reactivării“ unor români care au studiat în Uniunea Sovietică şi simpatizează cursul politic din această ţară.
– U.R.S.S., S.U.A. şi unele ţări vest-europene vor acţiona pentru limitarea schimburilor economice cu ţara noastră.
– S.U.A. intenţionează să întrerupă livrarea de uraniu către România.
– U.R.S.S. şi S.U.A. fac puternice presiuni asupra unor state sudamericane, inclusiv Argentina, pentru ca acestea să nu mai întreţină legături economice cu România „până ce această ţară nu se democratizează“.
– Directoratele ziarelor argentiniene (**) au primit indicaţia precisă de a nu mai publica articole favorabile despre România şi tovarăşul Comandant suprem (telegramă Buenos Aires) (***).
General-colonel (ss) I. Vlad
(*) Sursa pe deplin conspirata cunoscuta sub aceasta denumire
doar de seful statului si conducerea contraspionajului.
Posibil o sursa americana – Nota Ziaristi Online
(**) si (***) Idem >>
**************************************
nOTA rEDACȚIEI:  În continuare aveți comentariul făcut în zilele noastre de persoana care ne-a trimis materialul de mai sus.
„Când Ceausescu a vorbit despre faptul că’agenturili străine’ si-au băgat coada în ‘treburili’ tării, stia foarte bine ce spunea!
Întâmplător (sau nu?), la începutul lui dec. ’89 am fost într-o delegatie la Timisoara, iar atmosfera din oras mi s-a părut a fi foarte ‘tulbure’.
Pe atunci nu am realizat ce se întâmplă…
Cele de mai sus îmi confirmă cele bănuite de mine (după începerea ostilitătilor, căci înainte nu întelesesem).
Concluzia mea e de mult clară:
NU A FOST REVOLUTIE, ci au fost infiltrati indivizi dinafara tării, care au produs tulburări,
la care conducerea de atunci a reactionat, stiind bine ce se întâmplă.
De tras în asa-zisii demonstranti initiali – care, de fapt, erau agenti străini, pusi să devasteze magazinele din centrul Timisoarei si să atace unitatea militară – au tras alti agenti străini, iar prin intermediul altor indivizi –  plătiti tot dinafară si infiltrati prin intreprinderi – s-a scos muncitorimea în stradă!
Tot ce s-a întâmplat la Timisoara a fost posibil datorită diversiunii de la Iasi, cea cu manifestele aruncate prin centru.
Astfel, conducerea tării si-a concentrat atentia pe granita de estlăsând-o de izbeliste pe cea de est.
Pe toate căile posibile, ‘agenturili’ au creat  acea atmosferă de ură împotriva lui Ceausescu,
pentru ca uciderea lui să pară a fi… un act de dreptate.

Divide et impera”, vechiul dicton latin, a functionat, functionează si va functiona, căci prea putini oameni au toate informatiile necesare pentru a întelege ce se întâmplă de fapt.
si, din păcate, acest dicton e aplicat (chiar dacă cei ce o fac n-au auzit de el)
si de oamenii de rând, pentru a băga zâzanie între semenii lor – în ideea de a dezbina relatii de prietenie sau chiar de familie – uneori chiar si numai de dragul de a face rău, nu neapărat pentru a câstiga ceva.
De aceea, dacă n-am spus-o, si-o repet:

”Nu trebuie să schimbăm lumea; 
trebuie doar să ne schimbăm pe noi.
Şi vom constata cu surprindere 
că cei din jurul nostru 
se schimbă împreună cu noi.”
(- dr. Edith Kadar)

Iar schimbându-ne pe noi,
toate prostiile de mai sus
nu ar mai avea nici o însemnătate,
iar timpul si energia pe care ni le consumăm cu ele, ni le-am putea folosi mult mai eficient
în interes propriu: atât personal cât si pentru cei dragi!
Apoi, o asemenea atitudine,  ar avea repercusiuni favorabile la toate nivelele societătii, cât si la nivelul întregii lumi!  
Să nu uităm că o casă  se construieste din diferite elemente, iar trăinicia ei depinde de
trăinicia fiecărui element. La fel si calitatea unei societăti depinde de calitatea fiecărui individ
si, implicit, calitatea întregii umanităti depinde de calitatea fiecărui individ! 
  

Un comentariu:

  1. Petrisor Pufu Intrebarea este,daca puteam rezista ,unei invazii a trupelor Tratatului de la Varsovia,ori sovietice,daca nu cedam fara lupta!
    2 Februarie la 20:01 · Nu-mi mai place · 1

    Horia Grancea Dar prea putini se gândesc la asta. România spre deosebire de alte tari socialiste a încercat un joc dublu intre rusi și americani ... și jocul a mers pana când cele doua blocuri rivale și au dat mâna peste capul nostru. Atunci am cazut la mijloc intre doi adversari iar calculul raportului de forte nu ne mai dădea nicio șansă. Doar un nebun se putea gândi la un război de gherilă prin munți și prin orașe.
    2 Februarie la 22:08 · Îmi place

    Harry CZ ... se pare ca am mai rezistat ca natiune la inca un tavalug venit din afara, de la cei "mari", cu costuri importante, umane si apoi materiale (jafu), acesta a pretul - si bani mai facem noi -, dar suntem in spatiul nostru Carpato-Danubiano-Pontic inca pentru ceva vreme ...
    2 Februarie la 23:41 · Nu-mi mai place · 1

    Deceneu Codrea Si-atunci cum poate fi condamnat regele Mihai ??? Era aceeasi situatie...Ori invadare si sovietizare cu milioane de morti, ori recuperam Ardealul si pastram cat de cat tara neinsangerata ??
    23 ore · Îmi place · 2

    Horia Grancea Situațiile nu se compară
    Mareșalul ar fi încheiat și el armistițiu actele erau pregătite și soldații aflați pe front nu erau lăsați la inamic.
    13 ore · Îmi place

    Deceneu Codrea Domnule Grancea, ceea ce spuneti stiu...e sablon ! Insa, imi aloc un minut pentru ca v-am urmarit multe postari si sunteti un tip care intelege. Va cer doar sa treceti peste doza de subiectivism si pe cat posibil sa analizati "la rece"....Antonescu, ra...Vezi mai mult
    13 ore · Îmi place · 2

    Horia Grancea Nu cred ca singura optiune era sacrificarea maresalului.
    12 ore · Îmi place

    Deceneu Codrea Care mai era ??
    12 ore · Îmi place

    Deceneu Codrea Dar ati putea sa raspundeti la intrebarea de pe final de text ?? Pentru ca personal, sa fiu sincer, n-am gasit o alta solutie, decat cea a lui MANIU
    12 ore · Îmi place · 2

    Deceneu Codrea Iar Regele l-a ascultat pe Maniu...acum sa-l facem tradator pe Maniu ?? tare nu m-as incumeta !
    12 ore · Îmi place · 1

    Andrei Zamfir Regele despre care vorbiți era un puștiulică atunci în 1944 și a fost manipulat. Daaaar, în iunie 1989, când a semnat Declarația de la Budapesta, ce scuză îi mai găsiți ?
    12 ore · Îmi place

    Horia Grancea Harry CZ, asa e se pare ca am mai trecut de o cumpana a istoriei cu tara intreaga dar ... Ceea ce nu pot eu pricepe este altceva
    Cum se face ca dupa 10 ani de regim comunist am reusit sa scoatem trupele de ocupatie din tara iar acum ne mandrim cu baze militare straine Cum se face ca acum soldatii nostrii mor in tari straine in timp ce in comunsim artmata noastra nu a intrat in nicio alta tara ?
    Cum se face ca plecand cu de la o ecenomie distrusa de razboi s-a putut construi o econime performanta in mai putin de 20 de ani
    iar la 25 de ani de la revolutie ... porind de la o situatie incomparabil mai buna cu cea din 44 inca nu ne revenim economic ...inca mai demolam economia comunista si o vindem la bucata pentru a supravietui. Parca ne-am descurcat mai bine cu rigorile comuniste impuse tarii din afara decat cu rigorile capitaliste impuse de aceleasi forte... Cand o sa ne mai revenim ?
    12 ore · Îmi place

    Deceneu Codrea Domnule Zamfir, ati citit declaratia de la Budapesta ???
    12 ore · Îmi place

    Deceneu Codrea Domnule Zamfir, dupa indelungata pauza pentru un da sau nu, banuiesc ca v-ati apucat s-o cititi acum....Personal, daca aceasta declaratie aducea atingere cat de mica ROMANIEI, eram primul care-as fi sarit la gatul Regelui....Sunt foarte rau in privinta...Vezi mai mult
    12 ore · Editat · Îmi place · 2

    Deceneu Codrea Domnule Grancea, Romania dispune (mai corect spus"a dispus") de resurse fantastice...Chiar si in conditiile actuale, dupa scaderea cheltuielilor (justificate) cu statul, fiecarui cetatean roman ii revin 1000 de euro lunar...Asadar cam 4000 de euro la o...Vezi mai mult
    12 ore · Îmi place · 2

    RăspundețiȘtergere