Pagini

joi, 30 ianuarie 2014

VIOLENTA sau NONVIOLENTA...?

VIOLENTA sau NONVIOLENTA...? (Revizuit 26 ian. 2014: Partea 1 a unei strategii unitare) + curs gratuit "Civil Resistance and..."

19 decembrie 2013 la 04:44
Cum ne luam tara inapoi si cum o reconstruim? Prin violenta sau prin nonviolenta? In acest articol (revizuit) ma voi referi la componenta numarul 1 care este, in viziunea mea, baza unei strategii unitare de transformare a tarii. Voi scrie curand si partea a doua, componenta numarul 2, a unei strategii unitare pe care o am in vedere, pentru a o pune in dezbatere. Inchei cu un link si o invitatie, o oportunitate pe care sunt bucuros sa o pot recomanda. Am inclus la sfarsit linkul catre cursul online "Civil Resistance and the Dynamics of Nonviolent Conflict", care este gratuit pentru o perioada limitata, pe care il recomand sincer si la care va invit sa va inscrieti cat de repede.

Aceste randuri au fost scrise pentru toti cei care vor o schimbare in bine in tara: pentru cei care au luat deja parte la proteste, cei care se gandesc daca sa ia parte sau nu la proteste, cat si cei care ar vrea sa faca ceva, dar nu stiu ce si/sau cum anume.

Va rog pe cei care puteti citi in limba engleza sa cititi si informatia din linkurile incluse in acest articol-apel. Am mai adaugat alte cateva linkuri utile si in comentariile de sub acest articol. Regret ca nu am si articole/studii in limba romana, insa sper sa va descurcati cu cele in engleza. Daca nu puteti citi in limba engleza, va rog sa cititi oricum ceea ce am scris in limba romana si sa comentati sau sa adresati apoi intrebari - voi incerca sa raspund la toate.

Stiu si inteleg situatia din Romania. Asa cum vad eu situatia, din punct de vedere teoretic cat si practic, sunt doar doua variante, clare: (i) Violenta sau (ii) Nonviolenta. Ori una, ori alta.

Adica, ori
(i) invata romanii sa se solidarizeze si sa se uneasca cu curaj si hotarare intr-o miscare sociala puternica si/sau sa devina activi in plan civic acolo unde locuiesc, pentru a realiza, prin metode nonviolente, o schimbare profunda in tara, sa puna bazele unei societati mai bune,
ori
(ii) se va ajunge la violente care pot duce fie la (a) inabusirea in forta a protestelor devenite violente, fie la (b) schimbarea in forta, prin actiuni violente, a actualior mincinosi/hoti/corupti cu alti mincinosi/hoti/corupti, eventual prin deturnarea evenimentelor de catre oameni si interese din umbra, ceea ce nu va duce la o transformare in bine a societatii si a felului cum se face politica in tara!

Istoria arata ca, de cele mai multe ori, miscarile sociale care duc la revolutii violente pe varianta (ii) duc, chiar atunci cand sunt victorioase (adica ii.b), doar la schimbari de suprafata, schimbari de lideri sau de partide, fara insa sa schimbe/transforme sistemul, regulile jocului si societatea in profunzime, in beneficiul clar al oamenilor de rand.

Daca guvernul, partidele si parlamentarii ar fi dat semne clare ca tin cont si ca asculta de vocea cetatenilor, spiritele nu s-ar fi incins. Insa guvernul actual si cea mai mare parte a clasei politice sfideaza si isi bate joc de oameni cu nerusinare. In acest context, unii oameni care sunt mai afectati sau mai hotarati din fire se gandesc ca daca protestele pasnice nu dau rezultate e cazul sa se puna presiune prin actiuni mai in forta, prin actiuni mai violente. Ii inteleg, multi sunt revoltati si unii sunt chiar disperati, dar nu sunt de acord cu acest gen de actiuni din mai multe motive.

Forta si puterea nu trebuiesc confundate cu violenta. Atentie, nu sugerez inactiunea, resemnarea, sau o forma de pacifism extrem, impotent. Forta si puterea oamenilor se pot foarte bine canaliza si concretiza in strategii si actiuni nonviolente si de rezistenta civica, cu rezultate profunde. Conceptele si ideile de baza in ceea ce priveste abordarea fara violenta a conflictelor si folosirea rezistentei civile nonviolente sunt prezentate in acest scurt video:https://www.youtube.com/watch?v=pP_4ofbid24.

Inca un aspect: Nu se pot imbina eficient metodele violente cu cele nonviolente. Ori una (adica o revolutie violenta, asemanatoare cu ce se petrece acum in Ucraina), ori alta (adica schimbare/transformare a societatii prin metode nonviolente).

Scopurile urmarite trebuie sa fie in concordanta si in armonie cu mijloacele folosite pentru atingerea acelor scopuri! Asta inseamna ca cei care indeamna la actiuni violente pe care le considera ca fiind necesare si in binele unei comunitati locale, a poporului sau al tarii, instigand sau atragand oameni in conflicte de strada sau in lupte cu fortele de ordine, au o problema. In special pe ei ii rog sa citeasca ceea ce scriu. Violentele nu sunt necesare si sunt, de fapt, contra-productive! Coruptii din fruntea tarii abia asteapta ca protestatarii sa fie violenti!

Din motive etice/morale cat si din motive strategice si practice, trebuie DECIS sa se foloseasca doar strategii si metode nonviolente. Insa majoritatea romanilor nu stiu ce inseamna asta. Va rog deci sa cititi mai departe, inclusiv informatia din linkurile incluse si din comentariile de sub acest articol-apel, pentru a evita confuziile.

Puterea pe care o are statul nu este decat o putere care a fost transferata, de catre cetateni, unor institutii create pentru administrarea tarii si unor persoane alese, tot de catre cetateni, pentru a-i reprezenta pe o perioada determinata/limitata si a face ceea ce au spus ca vor face. Daca cei ajunsi in functii de conducere fac altceva sau exact opusul a ceea ce au spus ca vor face, cetatenii pot sa refuze asta. Daca ceea ce fac institutiile statului sau reprezentantii alesi nu mai este in interesul si spre binele cetatenilor, cetatenii au chiar obligatia sa actioneze.

Daca cetatenii nu protesteaza, inseamna ca ei accepta si isi dau consimtamantul (direct sau indirect, in mod expres sau tacit) la ceea ce fac institutiile statului si/sau cei alesi. Insa daca cetatenii isi retrag in mod public acceptul si consimtamintul fata de unele institutii si/sau reprezentanti alesi, acele institutii si/sau acei reprezentanti alesi isi pierd, cel putin din punct de vedere moral, puterea administrativa care a fost investita in ei/ele, care a fost transferata lor de catre cetateni. Posibilitatile legale de a-i sanctiona sau schimba pe cei alesi vor trebui imbunatatite, extinse si largite.

Ducand ideea un pas mai departe, actualii reprezentanti alesi pot fi declarati ca ilegitimi daca activitatea lor nu mai reprezinta vointa cetatenilor care i-au ales sau daca actioneaza impotriva intereselor unor comunitati sau a poporului/natiunii. Actualele institutii ale statului, dupa caz, pot fi si ele declarate de cetateni ca fiind ilegitime. Pe acest fond, pe aceasta baza, se pot chiar concepe si crea alte structuri de organizare a societatii.

Daca oamenii vor intelege si vor decide efectuarea unei schimbari in Romania prin strategii si metode nonviolente, guvernul nu va avea motive serioase sa actioneze in forta prin fortele de ordine; iar daca totusi o va face, isi va pierde si ultimile ramasite de credibilitate pe care le mai are. Asta il va lasa fara suport, fara sprijin, iar esafodul puterii sale se va prabusi de la sine. Insa oamenii trebuie sa inteleaga, acum, ca ei au puterea si ca tot ei isi pot retrage consimtamintul, lasand "conducatorii" nedrepti si mincinosi fara suport, fara sprijin, provocand astfel o schimbare fara uzul violentei. Schimbarea se poate face prin aplicarea principiilor si a strategiilor nonviolente si prin organizare eficienta. Nu e greu, se poate!

In schimb, daca se degenereaza in proteste violente sau in confruntari violente cu jandarmii, cei care isi vor pierde credibilitatea vor fi protestatarii. Asta va da motiv guvernului corupt sa foloseasca fortele de ordine, cum s-a intamplat la Pungesti. Actiuni si manifestatii violente nu fac decat sa dea credibilitate si legitimitate guvernului corupt. Deci, aveti grija sa nu va lasati prinsi in astfel de conflicte violente. Acest lucru e important atat in tara cat si in relatia cu oameni si institutii din strainatate, de unde se poate primi sprijin si solidaritate. Daca protestele devin violente, acest sprijin se poate pierde!

Daca aveti dubii sau intrebari fata de ce am scris, va rog sa cititi articolele din linkurile de mai jos. Inainte de asta, va rog sa vedeti, daca nu l-ati vazut deja, acest scurt video pe care l-am mentionat mai sus, pentru a intelege conceptele si ideile de baza in folosirea actiunilor nonviolente si a rezistentei civile: https://www.youtube.com/watch?v=pP_4ofbid24. Iar acum va rog sa cititi informatia din linkurile pe care le-am selectat, pentru a intelege mai multe despre folosirea metodelor nonviolente si a va putea organiza cat mai bine:

1. "Why Civil Resistence Works":http://belfercenter.ksg.harvard.edu/files/IS3301_pp007-044_Stephan_Chenoweth.pdf

2. "How Nonviolence Works":http://www.borderlands.net.au/vol4no3_2005/martin_nonviol.htm

3. Global Nonviolent Action Database - Va rog apoi sa intrati si pe acest site despre metodele de "lupta" nonviolenta (sunt peste 200!),grupate pe diferite categorii de actiuni. Exista si posibilitati de cautate. Va rog sa parcurgeti pana jos:http://nvdatabase.swarthmore.edu/browse_methods

Daca mergeti la proteste in strada - si e necesar sa se mearga! - si daca jandarmii lovesc, rup haine, folosesc gaze lacrimogene, etc., protestatarii trebuie sa accepte chiar si sa o "incaseze" uneori, fara sa raspunda prin violenta! Filmati-i si reclamati-i, cereti demisii si dati-i in judecata, dupa cum e cazul, cand e cazul. Dar nu folositi metodele lor violente. Mergeti cu bune intentii, chiar si cu flori, vorbiti-le despre problemele din tara si despre datoria lor ca cetateni romani. Nu-i priviti si nu-i tratati ca pe dusmani. Tratati-i ca pe niste frati, faceti tot ce se poate pentru a-i atrage de partea voastra. Chemati-i sa vi se alature. Cereti-le sa nu asculte ordinele date de coruptii din guvern. Urmariti ca ei sa se solidarizeze cu voi. Sa aveti asta in vedere chiar si atunci cand va lovesc. Chiar si atunci cand acest mod de actiune pare a nu avea nici un rezultat. Alea sunt momentele cheie! Nu va pierdeti controlul, nu intrati in lupta cu ei. Oricum nu veti putea castiga luptele cu fortele de represiune. STRATEGIA e alta. In primul rand, iesiti in strada in numar mare. Solidarizati-va cu altii, iesiti si la protestele altora, chiar daca nu va intereseaza in mod direct cererile lor. Fiti solidari si fiti multi! Apoi, protestatarul accepta constient ceva suferinta, sufera el ceva abuzuri, eventual arest, etc., daca e nevoie, in mod constient, DAR prin asta schimba regulile jocului!!! Dovedeste ca este in stare sa sufere el insusi/ea insasi pentru o cauza dreapta si pentru binele tuturor. Asta este ceea ce face un lider autentic: el/ea nu iese in fata doar pentru interese proprii, ci pentru o cauza inalta si pentru binele comunitatii, al tarii, al generatiilor viitoare! Asa se castiga respectul, increderea si solidaritatea altora, inclusiv a unor jandarmi sau a unor persoane din guvern, administratiile locale, mass-media, etc. Castigati-le increderea si respectul! Asta va face ca altii sa vi se alature!!!

Daca protestele decurg fara violente din partea protestatarilor, guvernul NU isi poate mentine credibiliatea si legitimitatea - nici fata de populatia din tara, nici fata de fortele de ordine, nici fata de cei din afara tarii!! Fiti impecabili! Asa se transforma situatia in tara, asa se castiga!

Multi romani nu sunt inca pregatiti sa adopte imediat strategii si actiuni nonviolente. In plus, au aparut cam in acelasi timp o multime de probleme in tara si e destul de greu sa se coordoneze si sa se mobilizeze oamenii. Daca s-ar fi pregatit asta din timp si oamenii implicati ar fi inchegat o miscare sociala nonviolenta mare, Ponta si alti hoti/mincinosi ca el ar fi fost de mult timp schimbati prin metode nonviolente!!!

Pe de alta parte, situatia de acum reprezinta o mare oportunitate pentru a pune bazele unei societati mai bune si a face schimbari de natura structurala, nu doar la suprafata. Trebuie insa o pregatire teoretica a activistilor si disciplina din partea participantilor la proteste si alte actiuni sociale nonviolente, pentru a se lucra inteligent, coordonat, si a nu se raspunde la provocari sau instigari atunci cand ele apar. Toate astea se pot invata. In cateva saptamani, sute sau mii de oameni pot invata cum sa foloseasca eficient metodele nonviolente. Epoca schimbarilor violente a trecut. Va rog sa cititi informatia din linkurile incluse mai sus si apoi din comentarii. Voi adauga in timp mai multe materiale sub acest articol. Se pot face multe, iar timpul a sosit!

Din punctul meu de vedere, dupa cum decurg lucrurile in tara, vad ca o prioritate coagularea protestelor intr-o miscare sociala mare, in toata tara, si pregatirea oamenilor pentru actiuni nonviolente strategice, eficiente si de anvergura. Mai este necesara si schimbarea unor legi cheie care sa permita regenerarea spatiului politic in tara.

Vreau sa nu mai vad suferinta si bataie de joc in tara. Nu mai locuiesc acolo de multi ani, dar ma doare sa-i vad pe romanii care isi apara drepturile si viitorul batuti de jandarmi si sfidati cu nerusinare de politicieni! A mai fost o revolutie in '89, cu violente, si a fost deturnata! Am participat si eu la ea, inocent si dornic sa traiesc intr-o societate mai buna. Stim cei mai multi dintre noi ca s-au manipulat oamenii, au murit nevinovati, iar dupa acea revolutie confiscata si regizata, tot omul de rand a continuat sa sufere...

Dumnezeu sa-i binecuvanteze pe romani sa poata face o schimbare pasnica si profunda in tara, sa transforme societatea, nu doar sa puna alti incapabili, mincinosi si hoti in fruntea tarii, in locul celor de acum.

Va rog sa va ganditi la nevoia de pregatire, peste tot in tara, a celor care se implica in proteste si actiuni civice. Acest mesaj este si un apel la constientizarea nevoii de a crea o miscare sociala in toata tara, care sa decida ca vrea o schimbare profunda si prin mijloace nonviolente de genul celor mentionate aici si in linkurile incluse. Aceasta ar fi conditia si componenta numarul unu. Ea confera baza unei strategii unitare.

Pe aceasta baza (si in paralel cu derularea actiunilor nonviolente si de rezistenta), va fi necesar sa se lucreze pentru schimbari de structura si pentru regenerarea spatiului politic: modificarea si/sau abrogarea unor legi, adoptarea unor legi noi, si inlocuirea unei parti mari a actualei clase politice cu oameni noi, curati, cu viziune si daruire, care au demonstrat ca actioneaza pentru binele comunitatii si al tarii si care, pentru asta, merita sa fie alesi in locul celor actuali. Aceasta este componenta numarul doi a unei strategii unitare. Desi pare greu sau chiar imposibil, si asta se poate realiza!

Despre cea de-a doua componenta voi scrie in curand.

Sa ne gandim ce vrem si in ce fel de tara am vrea sa traim. Sa decidem apoi ca vrem aceasta schimbare si sa ne implicam fiecare pentru a o realiza. Astfel ne luam tara inapoi si o reconstruim! Uniti, decisi, nonviolent!

P.S. Daca ceea ce am scris si propus aici merita citit si de altii, va rog sa dati mai departe acest articol, sa il postati unde credeti de cuviinta si sa il trimiteti prin email prietenilor si colegilor.

Va multumesc!

............

Oportunitate: Un curs gratuit despre care am aflat pe 26 ianuarie! Este gratuit pe o perioada scurta!

Free for a limited time: take the online course "Civil Resistance and the Dynamics of Nonviolent Conflict" - it was jointly developed by the United States Institute of Peace (USIP) and the International Center for Nonviolent Conflict (ICNC).

--> Register now on the link below. The website asks for a CV to be uploaded, but it works even if you do not upload a CV:
http://www.usip.org/events/civil-resistance-and-the-dynamics-of-nonviolent-conflict




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu