Pagini

luni, 18 noiembrie 2013

Spioni care au luptat pentru Romania Mare

Mihail Moruzov a fost cel ce a pus bazele Serviciului Secret de Informatii, prima institutie de spionaj moderna romaneasca, agentie care in spatele culiselor a dejucat zeci de planuri de destabilizare a Romaniei in perioada interbelica.
Doua decenii acest om a aparat cu vigilenta interesele romanesti, doar pentru a sfarsi el insusi victima a astfel de jocuri si este asasinat in timpul Masacrului de la Jilava in 1940.
Moruzov nu a fost un student exceptional avand doar trei clase de liceu terminate, dar a compensat prin alte calitati. Avea o memorie exceptionala, un simt al analizei foarte dezvoltat si o indrazneala rar intalnita.
Actiunile sale in primul razboi mondial
Acesta indrazneala i-a servit foarte bine in 1917, cand era la conducerea Serviciului de informatii al Deltei. Aici el a reusit in capturarea a aproape 160 de spioni germani infiltrati in Dobrogea din totalul de 180 culminand cu arestarea sefului serviciului informativ german al acestora Friederich von Mayer. Este de remarcat ca von Mayer a fost prins la 75 de kilometri in spatele liniilor inamice.
Constientizand pericolul reprezentat de armata tarista in urma actiunilor revolutionare din Mosova reuseste sa preia comanda unei divizii turbulente din regiune si o dizolva.
Cu o alta ocazie se infiltreaza in timpul unor negocieri secrete prin care o serie de divizii rusesti urmau sa se predea germanilor lasand descoperit Frontul din Salonic si il informeaza pe amiralul Ion Coanda, care la randul lui alerteaza Comandamentul Aliat.
Moruzov a mai salvat si un numar de soldati si ofiteri romani ce fusesera luati prizonieri de bolsevici in sudul Basarabiei. Dupa reintrarea Regatului Romaniei in razboi a incercat sa cumpere flota ruseasca din Marea Neagra si de pe Dunare pe suma de 2 milioane de lei si aproape reusise, dar reizbucnirea luptelor de pe Valcov au facut imposibila finalizarea tranzactiei
“Afacerea rublelor”
Poate cea mai cunoscuta operatiune a lui Moruzov a fost asa-zisa “afacere a rublelor”. Serviciile secrete rusesti vroiau sa introduca pe piata romaneasca 12 milioane de ruble false astfel destabilizand economia romanesca. Afland de intentia bolsevicilor permite asimilarea primului milion, stiind ca acesta era adevarat si este folosit pe post de momeala, dar pe celelalte le deturneaza si le inapoiaza Rusiei sovietice printr-un subterfugiu, afectand in schimb economia inamica.
Cariera sa este presarata nu numai cu reusite ci si cu esecuri. In 1926 o agenta sovietica a reusit sa se infiltreaza pe langa generalul Ludovic Mircescu si face rost de planurile de mobilizare a armatei romane precum si alte informatii secrete pe care reuseste sa le distribuie mai departe.
Aceasta a reprezentat o mare lovitura pentru fortele armate si l-a determinat pe generalul Mircescu sa isi ia viata. Nu degeaba Moruzov avea o adanca pornire impotriva vecinilor de peste Nistru, fiind martor la prima mana la incercarile acestora de subminare a tarii.
Era recunoscut pentru convingerile sale slavofobe, pe care nu se sfia sa le impartaseasca si avertiza mereu asupra pericolului reprezentat de instituirea unui stat sovietic la granitele Regatului Romaniei. Dupa cum spune colonelul Gheorghe Petrescu acesta inversunare este foarte neasteptata tinand cont ca el provenea dintr-o familie de cazaci. Dupa cel de-al doilea razboi mondial arhivele S.S.I. insa contineau cele mai ample dosare la adresa activitatii U.R.S.S., dupa cele detinute de Germania Nazista, rezultat al muncii neobosite a lui Moruzov.
Fondarea Serviciului Secret de Infromatii
S.S.I. a luat nastere ca urmare a necesitatii armatei de un serviciu ce nu era legat de regulile si disciplina militara si in fruntea lui a fost pus Moruzov in 1925, faptele sale de pana atunci dovedind ca el este cel mai capabil de a conduce o astfel de institutie.
Fondurile primite erau folosite pentru achizitionarea celui mai performant echipament la acea vreme de la microfoane si oglinzi transparente pana la periscoape si aparate de inregistrare. Din 1936 a creat scoli de specializare pentru agentii S.S.I. Avea o retea larga de informatori ce cuprindea ministri, ziaristi dar si oameni politici foarte cunoscuti la acea vreme, cum ar fi Horia Sima, acesta primind suma de 200.00 de lei lunar pentru serviciile acordate.
Apogeul carierei
Punctul culminanat al carierei lui Moruzov a fost dejucarea “complotului Precup” prin care suveranul Carol al II-lea urma sa fie asasinat. A marcat transformarea lui intr-un om absolut indispensabil guvernamatului si mai mult sau mai putin a contribuit la crearea unei adevarate legende in jurul persoanei sale.
Sub oblanduirea lui Moruzov S.S.I.-ul s-a extins cu mult peste granitele Regatului Romaniei, colaborand cu tari ca Cehoslovacia, Polonia, Anglia, Italia, Germania, Franta si chiar si Japonia. Acesta a permis agentilor francezi si englezi sa treaca Nistrul in U.R.S.S. in schimbul impartasirii informatiilor culese de acestia. Cu Abwehr-ul german, condus de amiralul Wilhelm Canaris, Moruzov a avut o relatie mai stransa de colaborare. S.S.I. a furnizat detalii despre fortele armate ale Uniunii Sovietice, iar Abwehr a predat o lista cu agentii sovietici din Romania, pe aceasta aflandu-se si Vasile Luca.
Canaris insusi a facut cateva vizite la Bucuresti si se intalnea personal cu Moruzov, lucru pe care nu il facea cu nici un alt sef de agentie.
Sfarsit de joc
Un episod interesant este cel al documentelor agentiei franceze de spionaj Deuxieme Bureau. Dupa invazia germana a Frantei Canaris era interesant sa afle natura relatiilor dintre serviciul francez si S.S.I. si a incercat sa faca rost de aceste dosare.
In mod misterios vagonul de tren ce continea aceste informatii a disparut, Canaris banuind incercarea lui Moruzov de a isi acoperi urmele, el jucand simultan la doua capete, pe o parte cu Abwehr-ul Axei si pe alta cu Deuxieme Bureau-ul Aliat. Din aceasta cauza nici nu il avertizeaza intr-o intalnire cu acesta despre schimbarile ce aveau loc la Bucuresti in septembrie 1940. Cand se intoarce in tara este susprins de precipitarea evenimentelor. Este arestat in Gara de Nord de legionari si dus la penitenciarul Jilava. Acesta a fost asasinat in noiembrie, impreuna cu alte personalitati interbelice.
Horia Sima vroia sa se descotoroseasca de Moruzov datorita informatiilor compromitatoare pe care le detinea seful S.S.I. la adresa lui, lucru mentionat si de Ion Gigurtu, prim-ministru al Regatului Romaniei in 1940. Moruzov era un incovenient si pentru Ion Antonescu datorita relatiilor conflictuale dintre cei doi din trecut, dar si din pricina faptului ca Antonescu privea activitatea lui Moruzov ca fiind jocuri oculte.
Odata cu moartea lui o cantitate impresionanta din munca S.S.I. a disparut, foarte multe dosare fiind distruse de colaboratorii lui Moruzov dupa arestare, sau in bombardamentele aliate in 1944, cand a fost distrusa o arhiva importanta.
Conform unui clasament neoficial facut de Organizatia Europeana a Politistilor in 1936 S.S.I. era printre primele zece servicii de informatii din acea vreme. “Eminenta cenusie”, cum a fost poreclit la un moment dat, a reusit sa creeze o agentie asa de puternica incat filiale din Targu-Mures, Chisinau si Cernauti inca furnizau informatii chiar daca erau teritorii aflate sub ocupatie inamica. Mai mult, Moruzov avea oameni infiltrati atat de adanc in guvernul U.R.S.S. incat afla ce se discuta pana si in Sovietul Comisarilor Poporului.
Laurentiu Dologa,
colaborator Ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu