Din culisele noului tip de razboi
Industria militară privată a apărut după finalul Războiului Rece, iar acum este un business de miliarde de dolari.
Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 28.01.2015, 6:53 | Actualizat: 28.01.2015, 7:24
Astăzi, firmele militare sunt adevărate companii multinaţionale cu subsidiare prin toate lumea, cu raportări trimestriale de profit pentru investitori, întocmai ca o companie obişnuită. Sunt vândute şi cumpărate pe Wall Street, sunt listate la bursă, iar board-urile lor de conducere sunt formate din foşti manageri de pe Wall-Street sau foşti generali. Aceste companii lucrează pentru diferite guverne ale lumii, pentru companii private sau chiar pentru organizaţii umanitare. Industria are şi diferite asociaţii organizate precum ISOA (International Stability Operations Association), British Association of Private Security Companies sau Private Security Company Association of Iraq, se arată într-un extras din cartea “Mercenarii moderni: Armatele private şi ce înseamnă ele pentru Ordinea Lumii”, citat desalon.com.
În ciuda acestor elemente care ar putea trăda un oarecare nivel de transparenţă, industria rămâne o mare necunoscută. Altfel spus, despre industria militară privată nu se ştie aproape nimic. Nu se ştie nici cum, nici de ce aceşti actori militari privaţi există.
Principalul jucător în această industrie este nimeni altul decât Statele Unite ale Americii, care a transformat-o de-a lungul timpului pentru a-şi sprijini războaiele din Irak şi Afghanistan. Astfel, nevoia continuă a americanilor de securitate au alimentat creşterea de astăzi a industriei militare private. Fiind un client puternic, Statele Unite au adus această industrie de la nivelul unui business de milioane de dolari la unul de miliarde de dolari.
Ca orice industrie respectabilă, şi cea a armamentului are ramurile ei: arme, servicii de luptă şi suport. Companiile militare private, spre deosebire de cele publice, funcţionează, aşa cum scriam mai sus, ca orice business. Acest lucru înseamnă, în special, un singur lucru: sunt orientate către profit şi nu se ghidează după strategii politice. Altfe spus, sunt entităţi care nu caută altceva decât profitul. Produc arme, le vând, luptă în război şi asigură suport militar pentru un singur lucru: bani.
O altă particularitate este că aceste companii sunt orientate către război în adevăratul sens al cuvântului, nefiind firme care să asigure securitatea unui obiectiv sau a unei personalităţi. Există şi excepţii, dar, în general, se ocupă să desfăşoare trupe şi operaţiuni militare care să lupte împotriva unei armate organizate.
Există două tipuri de companii militare private: companii de mercenari şi companii militare simple, arata sursa citata.
Companiile de mercenari produc militari, îi pregătesc, îi echipează şi conduc operaţiuni militare pentru clienţii lor. De exemplu, în 1993, guvernul din Angola a angajat o astfel de companie care să lupte împotriva grupului rebel Uniunea Naţională pentru Independenţă Totală din Angola (UNITA). Scopul lor, printre altele, era să recâştige controlul asupra rafinăriilor ocupate de rebeli.
Companiile militare simple organizează o armată pe care o pun la dispoziţia clientului fără să o şi comande. Un fel de armată la cheie, fără să desfăşoare şi operaţiunea militară.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu