Părintele Arsenie Boca: „Neamurile au un destin ascuns în Dumnezeu. Când îşi urmează destinul, au apărarea lui Dumnezeu. Când şi-l trădează, să se gătească de pedeapsă.“
A.T. Bogdan, medic veterinar si academician, nascut la 19 mai 1941. A fost casatorit cu Ingeborg Martha si cu Mimi fosta Salantiu. Din prima casatorie, au rezultat Elena Bogdan, divortata si Andrei Bogdan casatorit cu Diana Cisman. Ambii locuiesc in Germania. Din cea de-a doua casatorie, nu a avut copii. Mimi Bogdan are o fata, divortata si recasatorita, Daniela Salantiu, casatorita prima oara Opruta, apoi in cea de-a doua casatorie, Popescu,decan Facultatea de Constructii de Masini UTCN Cluj.
Prin semnatura academicianului Bogdan, o parte din terenul din judetul Constanta, repectiv 117,4 hectare din zona Topalu, erau inchiriate pentru doar 18.000 de euro pe an, adică 0,001 lei pe lună metru pătrat (200 de lei hectarul/an),unei companii care dorea sa infiinteze acolo un parc eolian, jumatate din aceasta companie apartinand Grivco SA, holdingul familiei Voiculescu.
Prezentam astazi documentele din care se constata, fara dubiu, legatura de afaceri intre profesorul Alexandru Bogdan, fostul presedinte executiv al Fundatiei “Patrimoniu” a Academiei Romane, si companiile lui Dan Voiculescu. Totodata, se cer investigate si celelalte legaturi, inclusiv de rudenie ale profesorului Bogdan Alexandru, in contextul afacerii Danone, si a intrarii pe piata romaneasca a produsului cu sau fara concursul academicianului.
Prin adresa cu nr. 5/22.03.2006, transmisa de societatea comerciala Centrul Pilot de Calificare si Consultanta Profesionala SRL catre BRD, administratorul companiei o imputerniceste pe doamna Ana Ichim sa faca o serie de operatiuni bancare pentru contul respectivei societati.
Firma in cauza, SC Centrul Pilot de Calificare si Consultanta Profesionala SRL, are adresa in Strada Garlei nr. 1, iar administratorul ei este insusi profesorul Alexandru Bogdan.
In baza acestei imputerniciri, Ana Ichim a facut mai multe retrageri de bani cash din contul firmei administrate de Alexandru Bogdan. Centrul de Investigatii Media prezinta unul dintre fluturasii care ateta o astfel de tranzactie, efectuata in 27 martie 2006.
Firma nu mai exista astazi la Registrul Comertului. Nu mai exista sub numele SC Centrul Pilot de Calificare si Consultanta Profesionala SRL, ci s-a transformat intr-o companie de soft pe nume EastSoft IT SRL, pastrandu-si insa atat codul unic de infiintare cat si numarul de inregistrare: CUI-ul este 17293142, iar numarul de inregistrare este J40/3842/2005.
Firma nu mai exista astazi la Registrul Comertului. Nu mai exista sub numele SC Centrul Pilot de Calificare si Consultanta Profesionala SRL, ci s-a transformat intr-o companie de soft pe nume EastSoft IT SRL, pastrandu-si insa atat codul unic de infiintare cat si numarul de inregistrare: CUI-ul este 17293142, iar numarul de inregistrare este J40/3842/2005.
L-am sunat pe fostul ministru Seres, care a confirmat faptul ca, in prezent, EastSoft IT SRL ii apartine.
“Da, este o companie care a fost in grupul Grivco si pe care am cumparat-o in 2011, cand era in conservare, activitatea ei era inghetata. Pot sa va confirm ca, asa cum scrie si pe site, din 2011 si pana astazi firma s-a ocupat exclusiv cu soft si nu a mai avut nicio legatura cu Grivco”, ne-a declarat Codrut Seres.
Intrebat despre fostii actionari pe care aceasta firma ii avea, Seres a confirmat si faptul ca, la momentul la care a cumparat-o, in 2011, unul dintre actionarii ei era Grivco SA.
“Da, confirm, era o companie din Grivco, Grivco era unul dintre actionarii ei. Nu mai stiu cine erau ceilalti, parca Benefica (o alta companie din holdingul Grivco, n. red.)”, a declarat Seres.
“Avem avantajul unei experiente internationale in tari precum SUA si Germania, unde am derulat proiecte full-lifecycle si vrem sa aducem pe piata romaneasca standardele de servicii IT din aceste tari. -este scris pe site-ul institutiei.
Conform declaratiilor de interese depuse de Dan Voiculescu de-a lungul anilor, “Fundatia Patrimoniu”, al carei presedinte executiv era profesorul Alexandru Bogdan, a incheiat in 2007 cu Grivco SA doua contracte de arenda pe o perioada de 20 de ani. Conform documentelor pe care le publicam astazi, in 2006 Alexandru Bogdan era administratorul unei firme al carei actionar era, din declaratiile lui Seres, chiar compania Grivco.
Am incercat sa-l contactam telefonic pe profesorul Bogdan pentru a-i cere informatii in legatura cu documentele prezentate in aceasta ancheta, dar si pentru a-l intreba despre activitatea lui ca administrator al uneia dintre firmele in care actionar era Grivco SA in timp ce el era simultan si presedinte al Fundatiei “Patrimoniu”. De asemenea, am fi vrut sa aflam de la profesorul Bogdan si cine este Ana Ichim, cea care ridica bani in numele sau din contul firmei lui Voiculescu.
Acesta nu a mai raspuns insa la telefon.
LATER EDIT: Profesorul Alexandru Bogdan a revenit cu un telefon, in urma apelurilor noastre. El a declarat canu-si mai aminteste sa fi avut vreo activitate de administrator in vreo firma a holdingului Grivco.
“Nu, nu, deci cine stie cum a fost o incercare, deci n-am avut niciun fel de activitate, deci n-am semnat in calitatea asta nimic”, a declarat .
I-am spus profesorului ca sintem in posesia unui document semnat de domnia sa exact in aceasta calitate.
“Nu, sigur, trebuie sa mi-o aratati (hartia, n.r.). “Nu va dati seama ca intrebati un lucru din 2006? Sintem in 2014. N-am luat niciun ban, n-am luat salariu dintr-o chestie din asta, era exact ceea ce vedeti, ca putem sa avem o activitate, era ceea ce incercam sa punem la … o formula de-asta de a califica niste oameni, eu la asta ma pricep, sint profesor si calific”, a declaratAlexandru Bogdan.
La insistentele noastre, profesorul Bogdan a continuat: “Eu nu pot sa am o chestie care sa fi facut, repet, in care nu-mi amintesc absolut deloc de a avea o astfel de activitate”.
“Nu am semnat ca sa fie ea tinuta de Grivco, poate ca ar fi vrut sa faca, dar eu nu-mi amintesc categoric de subiectul asta, insa voi incerca sa ma documentez, imi dati un timp pentru a vedea despre ce e vorba”, a raspuns profesorul Bogdan intrebarilor despre calitatea de actionar a holdingului Grivco in aceasta companie.
“Clar va spun ca nu am avut niste activitati care sa le fi desfasurat in acest subiect”, a declarat profesorul Bogdan.
L-am intrebat pe profesorul Bogdan si despre acea persoana pe nume Ana Ichim, pe care o imputerniceste sa scoata bani din conturile firmei la care era administrator.
“Deci Ana Ichim, Ana Ichim… A fost la un moment dat o… Deci Ana Ichim, tot in anii 2005-2006, sau cat ziceti dumneavoastra? Deci nu o tin minte ca sa va spun unde e, ca … de ea de ani de zile, insa a fost o doamna care era economista sau era… chimista! Gata, mi-am amintit, era chimista!”, a spus profesorul Bogdan, precizand ca nu-si aminteste unde lucra aceasta.
Porcurorii ii acuzasera initial pe Codrut Seres, fost ministru al Economiei si un apropiat al lui Dan Voiculescu, si Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicatiilor, ca ar fi utilizat pozitiile pe care le ocupau in Guvernul Tariceanu pentru a favoriza anumiti concurenti intr-o serie de dosare de privatizare de mare importanta, act catalogat de procurori drept tradare.
Cei doi au scapat insa de aceasta acuzatie, ci au fost condamnati pentru constituire sau aderare la un grup infractional cu caracter transnational, din care au facut parte si celebrii Vadim Benyatov, Stamen Stanchev, Dorinel Mihai Mucea si Mihai Radu Donciu, judecati pentru spionaj intr-un alt dosar.
Concret, cei doi demnitari sunt acuzati ca in perioada 30 mai 2005 – 21 noiembrie 2006 au furnizat informatii confidentiale despre o serie de licitatii organizate de minister pentru consultanta sau privatizarea unor societati, precum Electrica Muntenia Sud, Romaero Bucuresti si Avioane Craiova sau SN RadioComunicatii SA.
Totodata, Codrut Seres si Zsolt Nagy ar fi incercat sa distorsioneze vanzarea unui pachet de 8% din actiunile Petrom si sa influenteze rezultatul unei licitatii privind alegerea consultantului international pentru listarea la bursa a pachetului de 46% din actiunile detinute de statul roman laRomtelecom.
In august 2008, Senatul a aprobat urmarirea penala in cazul lui Codrut Seres, si in martie 2009, cei doi fosti ministri au fost trimisi in judecata. Codrut Seres si-a sustinut in permanenta nevinovatia, iar Zsolt Nagy a acuzat ca este vorba de o razbunare politica.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu