Pagini

miercuri, 1 ianuarie 2014

Crezul meu politic

Crezul meu politic

Data publicarii: 31.12.2013 09:16:00
Autor: Nicolae Cristache
Crezul meu politic
Nu cu mult timp în urmă, un prieten bun, TB, mi-a sugerat să mă gândesc la un program politic. Vremea trecea, programul nu se înfiripa în capul meu. Am înţeles că mă însămânţasem nepotrivit; într-o ţară a cărei elită s-a format în spiritul «Ai noştri tineri la Paris învaţă la gât cravata cum se face nodul». Astăzi, în România, un program ideologic , oricum l-ai scrie, va arăta «la gât cravata cum se face nodul ». Pentru bulevardieri. Escroci. Demagogi. Populişti. Nostalgici. Închipuiţi. Terchea-berchea. Aceeaşi Mărie cu altă pălărie.
Un program ideologic vrednic se scrie într-un singur cuvânt : LUPTĂ. O sută de ani. Cu o singură ţintă: să ridici o ţară în care odraslele ei să fie mândre că sunt români. Fără această ţintă, vom fi pricopsiţi pe vecie cu Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu - până la urmă, cu regret şi neputinţă, nişte terchea-berchea.

1. Mândria de a fi român se produce şi reproduce în patru retorte fundamentale: educaţie, cultură, sănătate, justiţie.
2. Astăzi, în România şcoala produce şi reproduce, an de an, inegalitate; cultura produce şi reproduce, an de an, incultură; sănătatea produce şi reproduce, an de an, umilinţă; justiţia produce şi reproduce, an de an, corupţie.
3. România a încetat a fi un stat de sine stătător, dacă a fost vreodată; este o piaţă de desfacere la dispoziţia politicienilor corupţi, mafiilor, speculanţilor, grupurilor de interese, găinarilor de tot felul. România s-a întors în starea de înapoiere promiscuă din urmă cu o sută de ani.
4. Un sfert de veac România a fost jefuită programatic de toate partidele; au fost împământenite valori străine spiritului naţional; au fost stârnite instinctele joase în popor; au fost promovate cinismul, necinstea, inţiativa potlogărească, pornografia, minciuna; au fost urcaţi la putere anacronici, filistini ori lepădături, gen Traian Băsescu, care au legat ţara de interese potrivnice voinţei românilor de a fi mândri de patria lor.
5. Deviza de luptă a României 2100 este „Un popor mândru într-o ţară stăpână pe destinul său”.
6. În şcoală, odrasla română trebuie să deprindă sentimentul că trăieşte demn şi liber oferindu-i-se condiţii egale de creştere şi instruire oriunde pe cuprinsul ţării; şcoala trebuie să producă şi reproducă în mod constant egalitate de şanse, mândrie naţională, demnitate umană.
7. Condiţii de sănătate egale şi gratuite pentru toţi membrii comunităţii.
8. Presa scrisă şi televiziunile, instituţiile de cultură vor funcţiona pe criterii care să apere sănătatea morală a naţiunii. Familia română şi şcoala nu dispun de arsenalul de educaţie necesar. Modelele de la televizor urmate de copii sunt nocive.
9. Exerciţiul justiţiei se concentrează pe două direcţii principale: - a) aducerea în faţa legii a jefuitorilor ţării şi a celor care au înlesnit jaful.- b) eradicarea hoţiei, corupţiei, afacerilor venale.
10. Îmbogăţirea guvernanţilor pe timpul exercitării mandatului constituie infracţiunea supremă în stat.
11. A guverna este o onoare, nu un privilegiu.
12. Statul nu gestionează, creează medii, instituţii de control şi pedepsire.
13. Economia funcţionează după regulile familiei - în familie nu există bogaţi şi săraci, diferă gradul contribuţiilor şi beneficiilor fiecărui membru, în condiţii echitabile.
14. Partidele nu sunt exonerate de obligaţiile oricărui cetăţean pe motivul că în politică este permis orice.
15. Ţelul României 2100 este acela de a ocupa locul cuvenit în Europa, prin mărimea teritoriului şi numărul locuitorilor săi, dar şi, mai ales, prin legile care-i asigură locul în sfera de elită a civilizaţiei.
16. România respectă reguli, nu se subordonează niciunei alte familii. România este ea însăşi o familie, egală cu toate celelalte familii.
17. Parlament suplu, reprezentativ, dependent nemijlocit de cetăţean.
18. Nimeni nu este indispensabil. Niciun bogat, niciun specialist oricât de specialist ar fi, dacă nu doreşte să-şi împartă destoinicia cu familia în care s-a născut.

Alternativa: Se încumetă cineva? Sau rămânem pe facebook?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu